Saopštenje za javnost: Izabran predsednik Osnovnog suda u Peći i u Đakovici

Priština, 03.07.2020 – Sudski savet Kosova (SSK), putem aplikacije ZOOM, održao 235. je sastanak po redu, kojim je predsedavao predsedavajući, Skender Çoçaj, povodom čega su diskutovane i usvojene tačke dnevnog reda.

Sastanak je počeo usvajanjem dopune/izmene odluke SSK-a od 23. juna 2020. za usvajanje spiska sudija koji će biti deo spiska Istražnih odbora, sa trogodišnjim (3) mandatom.

Tokom ovog sastanka, članovi SSK-a su za člana Komisije za razmatranje žalbi izabrali sudiju Diellza Hoxha. Takođe, nakon procesa glasanja, većinom glasova su izabrani i imenovani predsednik Osnovnog suda u Peći, sudija Armend Berisha, i predsednik Osnovnog suda u Đakovici, sudija Nikollë Komoni.

Članovi Saveta su usvojili zahtev predsednika Osnovnog suda u Mitrovici, Nikola Kabašić, u vezi sa premeštajem jednog sudije u Apelacionom sudu, kome se prethodno dopušta okončavanje jednog krivičnog predmeta, i izabrali su članove Komisije za izbor sudija u Specijalnom departmanu, u okviru Osnovnog suda u Prištini i u okviru Apelacionog suda. Između ostalog, diskutovano je i oko situacije u sudstvu i prilagođavanja rada u sudovima u stanju pandemije, povodom čega predsedavajući Çoçaj ponovi poziva sve sudova, da rad organizuju u skladu sa preporukama IJZK-a za mere protiv virusa COVID-19, odluke Saveta, Hitnog plana za upravljanje krizom, odluke Vlade kao i Priručnika za zaštitu od širenja virusa.